Posted on Jätä kommentti

Miten menestyä vuonna 2019 ja siitä eteenpäin?

 

Kun mietitään, mitkä tulevat olemaan tulevaisuuden trendejä – on pakko pysähtyä siihen, mitä tässä päivässä, tämän päivän ansiolistalla on. Ei ole enää paluuta niihin aikoihin, jolloin aktiivisesti perusteltiin pajoja, takomoita, sulattoja ja hitsausliikkeitä. Toki näitäkin tarvitaan, mutta yhtä kaikki; tulevaisuus – ainakin tämän päivän mittapuulla on internetissä. Tämä on lyhyt katsaus siihen, miten pääset alkuun etsiessäsi paikkaasi alati enemmän verkkoon siirtyvässä arjessa, työssä, harrastamisessa ja mahdollisesti jopa elannon hankkimisessa. Kenties jopa menestymisessä. Tarkastelen asiaa motivaatioteorian kautta ja käyttäytymistieteellisen viitekehyksen sekä ihmistieteiden paradigman kautta, joten eri tapojakin asiaa tulkita ja katsastella varmasti löytyy. Hyödynnän tässä lyhyessä katsauksessa myös muutamia ratkaisukeskeisiä ajatuksia ja ideoita.

Mitä on menestys? Menestys tarkoittaa tavoitteiden onnistunutta saavuttamista. Ei siis epäonnistuneita tavoitteita. Mutta voidaanko jatkuvasta onnistumismallien hyödyntämisestä oppia yhtään mitään?

Jos ihminen ei tee virheitä ja koe vastoinkäymisiä, tulee hänestä lopulta jotain ihan muuta kuin ihminen.

Jos menestys motivoi ihmistä niin silloin puhutaan kenties Sisäisestä motivaatiosta, koska sisäisesti motivoitunut ihminen nauttii tekemisestä itsestään tai arvostamansa päämäärän saavuttamisen ajatuksesta.

Ristiriitaiseksi tämä muuttuu siinä vaiheessa, kun pitäisi osata erottaa sisäinen motivaatio, jossa siis motivaatio kumpuaa yksilön sisältä eikä siten ole ulkopuolelta ohjattavissa ja ulkoinen motivaatio – jossa motivaatio lähtee etenemään ulkoisten palkkioiden yllyttämänä – ja pyrkiä luomaan lopputuloksena autonominen – eli omaehtoinen ihminen.

Omaehtoisuuden tausta – ajatuksena voidaan pitää sitä, että omaehtoista ihmistä ei pyritä liiallisesti rajaamaan, saati kontrolloimaan erilaisin estein tai liiallisin rajoituksin.

Tämän itsessään on katsottu muodostavan lopulta sivistyneen, oppineen, hienostuneen ja/tai kultturellin ihmiskokonaisuuden. Toisinsanoen, renesanssi – ihmisen prototyypin.

Vapaan ihmisen, joka omaa poikkeuksellisen laajat tiedot useista eri taiteen- tai tieteenaloista. Mielestäni tämä kuulostaa jonkin verran internet – ajan ihmiseltä.

Voitaisiin puhua myös tavallaan internet – ajan filosofista; ihmisestä joka tietää kokolailla paljon – vähän kaikesta, mutta ei mistään riittävästi/liikaa.

Kuinka siis menestyä? Mietitäänpä. Me elämme tavallaan internetin 1950 – lukua. Kaikki on vasta alussa! Samaan tapaan kuin elokuva 1950 – luvun maailmassa, olemme vasta ymmärtämässä minkälaisen sensaation olemme tavoittaneet internetin likimain rajattoman kokoisesta viidakosta.

Me voimme saavuttaa tekemällämme työllä mielettömiä omaisuuksia, mielettömästi hyvää.

Potentiaali, joka meillä on tällä hetkellä käsissämme on – on rajaton.

Menestys, mahdollisuudet ja tulevaisuudennäkymät riippuvat pitkälti siitä, kuinka paljon yksilö – sinä, minä, perheesi, läheisesi, ystäväsi tai tuttavasi on valmis panostamaan itseopiskeluun, opiskeluun, osaamiseen – ja mitkä hänen kiinnostuksen kohteensa ovat.

Ajattelemalla ja ennenkaikkea analyyttisesti tutkimalla menneisyyden kehitystä voi tavallaan havaita tiettyjä suuntaviivoja ihmisten käyttäytymisessä, ihmisten mielenkiinnon vaihdoksissa ja tiettyjen reunaehtojen muutoksessa.

Kuten sanottu – me elämme internetin 1950 – lukua. Kulta – aikaa. Kuka tahansa voi oppia nyt ja tässä hyödyntämään tämän äärettömän potentiaalin hyötyjä. Ja tämä tapahtuu likimain ilmaiseksi. Joissain tapauksissa täysin ilmaiseksi. Jo pelkästään mainostamalla omaa ajatustaan, app’iaan, ohjelmistoa, kirjoitusta, kuvakokoelmaa, filosofiaa, poliittista mielenkiinnonkohdettaan tai mitä ikinä – riittävän kovalla tenholla ja intohimolla, saa aikaiseksi huomattavan määrän huomiota, kiinnostuneita, samanmielisiä ihmisiä, jotka ovat valmiita jakamaan tämän sinun ajatuksesi – missä ja milloin tahansa.

Meillä on käytössämme lukuisia alustoja, joilla pääsemme alkuun. On sosiaalisen median väyliä (facebook, twitter, instagram, pinterest, tumblr, reddit., jne) joissa jakamalla omia näkemyksiämme ja kokemuksiamme voimme laittaa alulle hyökyaallon lailla etenevän liikkeen tai toimintasensaation. Ei kuitenkaan sovi unohtaa, että tapoja oman asiansa esille tuomiseksi on yhtä paljon, kuin on asioita ja esilletuojia. Se mitä nämä tavat ovat – on tietenkin kiinni siitä, mistä asiaansa eteenpäin vievä henkilö hakee innoituksensa, intohimonsa, tulenpalavan tahtonsa oman ideologiansa jalostamiseen muiden kuultavaksi ja nähtäväksi. Ja ei – ei meidän kaikkien ole tarkoituskaan olla näkyvillä. Jatkuva näkyvillä oleminen kuluttaa, riisuu ihmisen alastomaksi ja jauhaa pienen pieniin osiin. Se on hyvä muistaa myös.

Miten siis alkuun?

Koska tämä on blogi, aloitan kuten kunnon bloggarin kuuluukin. Kertomalla blogista. Voit kuitenkin ajatella, että tämä on ajatus youtube tai twitch – kanavasta, tumblr – seinästä, facebook – ryhmästä tai ihan mistä tahansa.

  1. Perusta blogi – Kyllä. Tämä toimii edelleenkin. Perustamalla blogin saat näyteikkunan ajatuksillesi. Voit testailla mielenkiintosi kohteiden iskevyyttä muiden ihmisten mielikuvissa seuraamalla impakteja, seuranta-aktiivisuutta ja blogisi osa-alueen saamia jakoja. Blogia ei kannata kopioida suoraan sellaiselta taholta, joka varmasti jo tunnetaan. Ole siis oma itsesi. Kirjoita jostain sellaisesta, missä olet hyvä. Tee blogistasi sellainen, että se näyttää sinulta, tuntuu sinulta ja ennenkaikkea on sinua. Parhaimmillaan sinunkaltaisesi blogi on sinun luonnollinen jatkeesi.
  2. Seuraa blogiasi analyyttisesti. Kyllä. Tämä on tärkeä osa sitä esityötä johon joudut palaamaan kerta toisensa jälkeen. Voit olla ammattimainen youtube – tähti tai some – julkkis, mutta vain ymmärtämällä mistä tulosi ja saamasi huomio tulee – opit hyödyntämään saamaasi huomiota. Tämä on valitettavasti myös se kaksiteräinen miekka, johon on helppo upota; kun huomaat saavasi huomiota jostain – jätät mitä todennäköisemmin osaamisesi, intohimosi, mielenkiintosi kohteen, nerokkuutesi ja elämännuorasi toissijaiseksi. Yht’äkkiä yritätkin miellyttää yleisöäsi, joka toivoo sinulta niitä asioita, joissa sinä olet hyvä. Lopputulos on, että sinä kirjoitat huonosti, sinä pelaat huonosti, sinä puhut surkeasti – eikä kukaan ole sinusta enää millään tavalla kiinnostunut. Usko pois. Tämä toimii aivan kaikkialla. Arjessa tätä kutsutaan nimellä besserwisserismi.
  3. Opiskele, lue, opiskele ja lue. Yllättävää kyllä – mutta luovuutesi, riippumatta siitä kuinka sisäsyntyistä se olisikin, ei ole kovinkaan iskevää, kantavaa tai merkittävää, ellet osaa ainakin perusteita siitä mistä haluat toisille kertoa tai siitä, mitä olet tekemässä. Jos siis olet innostunut markkinoinnista; opiskele markkinointia. Jos taas haluat toimia konsulttina; perehdy syvällisesti intohimosi kohteeseen – ja opiskele niin paljon kuin pystyt. Jos taas haluat toimia hyvänolon motivaattorina, terapeuttina, työtä ohjaavana ammattilaisen – pitää sinun opiskella hitosti! Usko kuitenkin tämä – lopputulos ratkaisee, ja tulet lopulta saavuttamaan sen, mitä olet halunnut. Ennenkaikkea – työskentele ajatuksella. Unohtamatta sydäntäsi. Järki voi viedä sinua eteenpäin, ymmärrys auttaa vastoinkäymisissä, mutta intohimo on se voima, joka tekee sinusta omalla sarallasi voittamattoman ja ainutlaatuisen.
  4. Älä vain yritä – sen sijaan; tee se! Yrittäminen on ensimmäinen askel matkalla kohti epäonnistumista. Tee siis sitä mistä olet kiinnostunut. Anna sille kaikkesi. Lepää, ja ole valmis muuttamaan toimintatapojasi hetkellisesti. Et menetä sivujuonteiden kanssa mitään. Päin vastoin; ne opettavat sinulle jotain tärkeää.
  5. Älä unohda, että sinäkin palat loppuun. Tämä on tärkeää muistaa. Anna itsellesi aikaa.
  6. Ajattele aika ajoin, että voisiko tämä hetki olla se missä olisit tyytyväinen siihen, mistä voit tarvittaessa myöhemmin jatkaa. Loppuunpalaneena sinusta tulee tuhkaa – joka ei näy, eikä kuulu eikä saavuta yhtään mitään

Lopuksi

Anna itsellesi siis aikaa. Älä hoppuile. Ole kuitenkin valveilla, pysy ajan hermolla. Käytä aikasi mieluummin opiskellen – kuin odottaen lottovoittoa tai sattuman mukanaan tuomaa menestystä.

Meillä suomessa on kuitenkin vielä toistaiseksi kaikki mahdollisuudet opiskella itsensä vaikkapa Hoitotieteiden Tohtoriksi, ilman juurikaan sen kummempia rahallisia panostuksia. Itseasiassa – opiskeluiden vauhdittajana toimii pääsääntöisesti tarve työllistyä – paljon useammin kuin opiskeluiden aikainen taloudellinen tarve.

Pyri olemaan perillä siitä, mitä potentiaaliset kilpailijasi tarjoavat. Verkko jossa tälläkin hetkellä luet tätä – mahdollistaa tämän kaiken. Lähde täysillä mukaan. Innostu hetkistä, innostu vastoinkäymisistä ja ennenkaikkea; muista nauttia onnistumisista. Ota epäonnistumiset haasteina, joista opit jotain. Ei välttämättä tänään, ei huomenna, mutta joskus.

Advertisements

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.