Posted on Jätä kommentti

Mitä on aito hyväksyntä?

Terapiapuu

Mitä on sellainen hyväksyminen, jonka kanssa emme ole täysin sinut?

Mitä on aito hyväksyntä. Mitä edellyttää riittävä Itsetunto?

Hiljaisuus on yksi keskustelun vaikeimpia osa-alueita.

Sitä meistä moni ei siedä – varsinkaan silloin, kun me emme ole se osapuoli, joka jättäytyy hiljaisuuden valtaan kesken keskustelun.

Mitä on aito hyväksyntä?

Pahinta mitä toiselle ihmiselle voi tehdä – ei suinkaan ole ”kuittailu”, ilkeä tai nokitteleva vastaus, vaan täysi hiljaisuus.

Nokittelevia vastauksia, päin naamaa haistattelua ja rajojen rikkomisia me tarjoilemme vain sellaisille ihmisille, joiden pyyteettömään rajattomuuteen voimme luottaa – tai johon me luotamme sokeasti, kenties jopa vastuuntunnottoman itsestäänselvästi.

Ei ole ihme – että nuori ihminen, kenties oma lapsi tuntuu rikkovan ja kokeilevan rajojaan aina niiden ihmisten tietoon tulevilla tavoilla, jotka välittävät hänestä eniten – ja mahdollisimman pyyteettömästi. Rajattomuus harvemmin on täysin hiljaista.

Mielipahaa ei rajattomuuden varjolla edes pyritä aiheuttamaan niin, etteikö mielipahan kohteelle olisi selkeä perustelu; hän ei koskaan hylkää mielipahan aiheuttajaa, joka kokeilee rajojaan hänen seurassaan.
Miten vastata hiljaisuuteen joka tuntuu huutavan vastinetta, vastausta, ääntä tai keskustelua osakseen? 
Mitä läheisempi ihminen on kyseessä, sitä pahemmalta hiljaisuus tuntuu.

Mutta toisaalta – hiljaisuus on myös hyvää alustaa itsensä ja ajatustensa tarkkailulle. Miltä siis tuntuu, kun kaikki hiljenee?

Mitä läheisempi ja luotettavampi toinen ihminen meille on – sitä varmemmin me pidämme meteliä hänen kanssaan ja sitä varmemmin me vähät välitämme omana aitona itsenämme hänen seurassaan elämistä.

 

Miltä tuntuu, kun keskustelu päättyy sellaisessa tilanteessa, jossa tunteet ovat pinnassa?

Se tuntuu samalta kuin toisen ihmisenä menettäminen.

Niin pitkään kuin keskustelu on mahdollista – on kaikki mahdollista. Niin pitkään ongelma on meidän ongelmamme. Kun keskustelu päättyy – tulee siitä ongelma, joka ei ole käsiteltävissä. Silloin me emme enää ymmärrä toisiamme.

Advertisements

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.